EVİN ORTAYA ÇIKARILMASI


          1881 yılında, Paris piskoposluğuna bağlı Gouyet adında bir rahip, Katerin Emmerik'in (1774-1824) yazdığı "Hazreti Meryem' in hayatı" kitabında anlatılan Meryemana' ya ait evin, tanımlamaya uygun olup olmadığını görmek için Efes şehrine gitmeye karar verir.

          O dönem İzmir Başpiskoposu olan Monsenyör Timoni, onu cesaretlendire­rek yapacağı araştırmalarında yardımcı olsun diye yanına bir genç verir. Yolculuğu sorunsuz bittikten sonra, Hazreti Meryemana' nın evini bulduğunu iddia ederek raporunu verir. Fakat başarılı ola­maz.
 



           On yıl sonra, İzmir Fransız hastanesi rahibelerinden Marie de Mandat Grancey, hastanedeki rahibeler camiasına, Katerin Emmerik' in "Hazreti Meryem' in Hayatı" adlı kitabını okutuyordu. Meryemana' nın Efes' teki yaşamı ve ölümüyle ilgili bölümleri bittiği zaman, rahibele­rin rahibi olan Lazarist M. Jung "Efes o kadar uzak değil­dir, gidip görmeye değer." der.

          Ayni tarihlerde İzmir Fransız Koleji müdürü ve İbranice uzmanı, Yahudi geleneklerini iyi bilen Lazarist rahip Eugene Poulin' de Katerin Emmerik' in kitabını inceler ve Efes şehrine bir gezi düzenlemeye karar verir. Kendisi gitmediyse de iki rahip ve iki katolik görevlendirerek Efes' e gön­derir.

          27 Temmuz 1891 tarihinde dört kişi yola koyulurlar, Efes' te civarı iyi tanıyan Mustafa adında bir zencinin yardımını isterler.

          29 Temmuz 1891 günü, saat 11' e doğru yorgun bir halde, tü­tün ekilmiş küçük bir yaylaya varırlar. Çok susamış olduklarından tarla­da çalışan köylü kadınlardan su isterler. Kadınlar "Suyumuz kalmadı, fakat manas­tıra gidin, orada su bulacaksınız" diye cevap verirler. Ol­dukça harap olmuş bir evi işaret ederler.

          Susuzluklarını giderdikten sonra dört araştırmacı etraf­larına bakarak şaşkına dönerler. Harabeye dönüşmüş bir ev, evin arkasında bir dağ ve karşılarında deniz. Katerin Emmerik tarafından Meryemana' nın evi için yapılan tasvirin ta kendisi duruyor. Görevlerini yerine getirmek için civardaki tepeleri araştırmak isterler. İki gün boyunca tepeleri gezdiler. Fakat Meryemana' nın evinin bulunduğu dağın tepesinden başka hiçbir yer­den, aynı anda Efes ve Deniz görünmüyordu. Böylece Meryemana' nın evini bulduklarını düşündüler. Sevinç içnde İzmir' e dönerler ve gözlemlerini anlatırlar.




          M. Jung' un amiri sayılan, M. Poulin Birinci keşif gezisinden 15 gün sonra, 12 Ağustos' ta bizzat dağa tırmandıktan sonra, İzmir' e döner ve bu işin peşine düşer. M. Poulin 19 Ağustos' ta 2. kez Mösye Jung' u ve bilgili 4 katoliği yanına alarak, Efes' in yolunu tutar. Altı gün boyunca araştırma yapmak için orada kalırlar.

          İzmir Başpiskosposu Monsenyör Timoni, Meryemana' nın evi ile ciddi bir şekilde ilgilenmeye başlar ve kendi başkanlığında uzman bir heyet kurar.

          1 Aralık 1892 tarihinde Monsenyör Timoni başkanlığındaki 12 kişilik uzman heyet Meryemana' nın evine çıkar. Heyet, Katerin Emmerik' in an­lattıkları ile büyük bir benzerlik olduğunu farkeder ve yerinde yapılan incelemelerle hemen bir tutanak tutulur ve heyet üyeleri tara­fından imza altına alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder