ŞİRİNCE KÖYÜ

Şirince’ nin Tarihi

Kuruluş tarihi M.S. 5. yy’ a kadar giden Şirince oldukça zenginlerin yaşadığı bir köymüş. İnsanlar buraya dışardan birilerinin gelip kendilerini rahatsız etmemesi için köyün adını Çirkince koymuşlar. Köyün adı İzmir Valisi Kazım Dirik’ in köyü ziyaret etmesinden sonra değişmiş ve bu köyün adı bundan sonra Şirince olsun demiş. Şirince köyü özellikle 2012 yılında, Maya Takviminin sayesinde dünya çapında bir üne sahip oldu. Maya takvimine göre 21 Aralık 2012 tarihinde efsane gezegen Marduk‘ un kıyamet kopacağına inanan birçok insan vardı. Beklenen kıyametten kurtulacağına inanılan bölgelerden biri de Şirince köyü idi. İnanılan kehanete göre Hz İsa 22 Aralık 2012 tarihinde Şirince köyüne gelecekti. Bu beklentiyle dünyanın birçok yerinden insanlar Şirince köyünü tamamen doldurdu ve bu playdan sonra Şirince köyü çok büyük bir üne kavuştu.


Şirince’ de Nerde Kalınır?
 
          Şirince köyünde kalabileceğiniz birçok pansiyon mevcuttur. Ancak daha önceden rezervasyon yaptırmış olmanız lazım. Pansiyonların konaklama ücretleri biraz fazla ama mimarisi ve köyün tarihi herşeye değer.


Şirince’de ne yenir?

          Çöp Kebap, Gözleme, burada yetişen otlarıyla yapılmış mezeler, keşkek, efe kebap, çöp kebab, Kabakçiçeği Dolması, çökertme, saç kavurma en çok tercih edilen yemekler arasındadır. Yöreye özel Alkollü içecek meyve şarapları vardır. O kadar çok çeşitli şarap vardır ki neredeyse tüm meyvelerin şarabı vardır.


Şirince’ ye Ulaşım

Eğer uzaktan geliyorsanız İzmir Havaalanı yoluyla önce İzmir’ e ve sonrada Selçuk ilçesine giderseniz buradan da Şirince minibüslerine yada ticari taksiye bindiğinizde yaklaşık 35-40 dk’ lık bir yolculuktan sonra Şirince köyündesiniz.


Şirince’ de Gezilecek Yerler

Şirince’ de Aziz Nesin’ in oğlu, Ali Nesin tarafından kurulmuş olan Nesin Matematik Köyü bulunur. Bu köy Şirince’ ye yaklaşık 1 km uzaklıkta olup burada yaz aylarında çocuklara bir ücret karşılığında matematik dersleri veriliyor. Çocuklar bir süre burada konaklayarak hem matematiklerini geliştiriyorlar hem de bir nevi tatil yapmış oluyorlar. Ayrıca Şirince’ de iki kilise, Yunanlılardan kalma bir ilkokul binası, manastır ve çeşmeler bulunuyor. Ayrıca Köyün girişinde yer alan Şirince Taş Mektep’ i 1996 yılından beri Artemis Restaurant olarak hizmet veriyormuş. Bu tarihi bina sonradan Şirince Taş Mektep Müzesi’ ne çevrilerek yeni bir ziyaret yeri kazandırılmış. Bu müze haftanın tüm günleri açık olup ziyaret ücretsizdir.


Şirince’de Alışveriş

Şirince köyü çok çeşitli meyve şarapları ile meşhur olduğundan sevdiklerinize buradan şarap ve ayrıca hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder